logotext

Acrylverf

Acrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders.

Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk, aardewerk en diverse soorten ander materiaal. Ook kun je met behulp van acrylverf diverse schildertechnieken toepassen/nabootsen, waardoor deze zowel geschikt is voor beginnende als professionele schilders. Kortom een verf waarmee je van alles kunt doen.

De geschiedenis van deze verfsoort begint allemaal bij Otto Röhm, welke rond 1930 een commerciële acrylaat dispersieverf op de markt bracht. Deze verf werd gebruikt voor materialen als steen, metaal en hout. In 1947 kwam het Amerikaanse bedrijf ‘Bocour Artist Colors’ met een mengsel bestaande uit: tolueen, xyleen en terpentijn. Dit mengsel werd ook wel een methacrylaatdispresie genoemd. Na een paar jaar experimenteren werd het mengsel in 1949 onder de naam Magna uitgebracht als kunstenaarsverf. Deze verf had de volgende eigenschappen: mengbaar, korte droogtijd en in terpentine oplosbaar na droging. Ondanks het feit dat deze verf een aantal handige eigenschappen kende was deze nooit echt populair bij kunstenaars.

In 1954 werd door het Amerikaanse bedrijf ‘Permanent Pigments’ pas de eerste acrylverf voor kunstenaars uitgevonden. Dit was een waterdispersieverf, welke een evenredige verdeling had van bindmiddeldeeltjes in water. De verf kreeg de naam ‘Liquitex’ en werd de eerste jaren in flacons (verdunde vorm) verkocht. Vanaf 1962 bracht men ook tuben (dikkere vorm) op de markt. Niet snel daarna kozen ook andere merken ervoor om deze verf te gaan verkopen, waardoor het acrylverf schilderen nog populairder werd. Uiteindelijk namen ook de grote fabrikanten deze verfsoort op in hun assortiment en maakten professionele kunstschilders er steeds vaker gebruik van.

(bron: Wikipedia)

  • Acrylverf bestaat voor een deel uit water. Wanneer de verf wordt aangebracht zal het water verdampen, waardoor deze opdroogt. Er zal dan alleen een kunststoflaag overblijven. In dit geval is het belangrijk om te weten dat deze laag niet meer in water oplost. Wanneer je klaar bent met schilderen is het dus verstandig om je kwasten niet te laten drogen. De kunststof is namelijk lastig uit de kwasten te krijgen en zal deze tevens hard en onbruikbaar maken. Maak je kwasten daarom direct na het schilderen schoon of zet deze in water.
  • Wanneer de verf is opgedroogd zal deze ondoorschijnend zijn. Dit betekent dat het aanbrengen van lichte op donkere kleuren gewoon mogelijk is.
  • Een schilderij overschilderen? Dat kan, want door acrylverf te gebruiken is het mogelijk om meerdere lagen over elkaar heen te leggen.
  • Als de verf opdroogt zullen de kleuren vaak iets donkerder worden.
  • Acrylverf is ongevoelig voor droogte, licht, vocht en temperatuur. Acryl schilderijen zijn daarom ook vaak van een goede kwaliteit en hebben tevens een langere levensduur.
  • Een leuke bijkomstigheid van deze verf is de prijs, want in verhouding tot andere verfsoorten is deze erg voordelig.

(bron: Wikipedia)

Acrylverf kent vele voordelen, maar ook verschillen wanneer je deze vergelijkt met olieverf. Zo is de droogtijd misschien wel het grootste verschil. Zoals al eerder werd benoemd droogt acryl heel snel op. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller te werken. Wanneer de verf is opgedroogd heeft deze een lichte glans, waardoor de beschildering er zeer strak uitziet (kleuren zijn wat harder). Wil je de uitstraling van olieverf nabootsen? Met de juiste technieken en toevoegingen is dit gewoon mogelijk. Zo kun je de acrylverf dik aanbrengen, waardoor het resultaat al snel hetzelfde lijkt dan wanneer je met olieverf zou werken. Echter zal de hoogglans ontbreken en daarom kun je ervoor kiezen om deze achteraf toe te voegen. Hiervoor kun je gebruik maken van een glansmedium of glanzend vernis.

(bron: Wikipedia)

Deelnemers schreven

Ervaringen van mensen die deelgenomen hebben aan een cursus zijn een goede leidraad om u over de streep te trekken om uw onverwachte, creatieve energie om te zetten in kleurrijke, fysieke schilderijen die niet misstaan in uw eigen woonomgeving.

De deelnemers waren graag bereid hun bijdrage te leveren. Leest u verder en/of schrijf zelf en laat anderen weten hoe u het schilderen ervaart of heeft ervaren.

Wist u dat ...

In deze rubriek vindt u weetjes of meer gedailleerde informatie die u kunnen helpen bij het bepalen van keuzes die u kunt maken in het uitoefenen van de leuke en creatieve hobby die schilderen kan zijn.

 

Klik hieronder op het onderwerp waar u meer over wilt weten:

bron

Ria Koreman

Locatie
Beukenhof 88
8212 EB  Lelystad

06 185 26 062

SharePaint

Door een ster te kiezen kunt u uw algemene indruk aangeven die u ervaart of ervaren heeft met SharePaint.
Waardering: